Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí.

Plánování času s dětmi: Funguje (mi) to?

Svět, zejména ten virtuální, je plný fotek dokonalých matek a úspěšných lidí s nádhernými barevnými a pečlivě vedenými diáři. Narazíte na tisíce návodů a technik a la „Pomodoro“ i reklam na kurzy, po nichž si plánování prostě zamilujete… Jaká ale může být realita se třemi dětmi? Je organizace času skutečně pro každého? Zamyslely jsme se a­­-

Od chaosu k diáři a zase zpět

Tak teda jo, souhlasím a uznávám, že s plánováním jdou některé věci mnohem líp od ruky. Můj muž nade mnou zoufale lomí rukama. Dokonce i samolepicí, popisovací a magnetickou tabuli a kupu barevných fixů mi k tomu pořídil. I magnetky, barevný, s obrázky. „Však já ti to pořád říkám, že plán je základ.“ „Jo, jo, máš pravdu,“ mumlám si pro sebe. Tak já to teda zkusím. A zítra začnu. Pokolikáté už?!? 

Každý rok na podzim si s oblibou vybírám svůj diář na příští rok. Některé roky jsem mívala diáře dokonce dva! Ptáte se k čemu? Stejnou otázku si kladu i já. No, a co myslíte? Jak to každoročně dopadá? 

Poznámky si píšu na všechna možná i nemožná místa, tu na kousek papíru, tu do chytrého telefonu, tu do diáře, něco zapíšu do šedé kůry mozkové, pěkně hezky hluboko, aby se to neztratilo, a něco si teda zapíšu barevnými fixy na tu tabuli. Je to prostě chaos, nicméně mně dává smysl a funguje mi to.

Iluzorní krása pravidelnosti

Plánovat si každý den pečlivě a na jednom místě už jsem jaksi vzdala, i když, přiznávám, strašně moc by se mi to líbilo. 

Ten přehled, ten řád, ta PRA-VI-DEL-NOST. V 7:00 hodin budíček, v 7:30 snídaně, v 8:00 čistíme zuby, v 9:00 začínám uklízet a tak dále, hodinu po hodině, a ve 22:00 hodin hurá na kutě. A do toho denní dávka vitamínů na lžičce a pobyt na čerstvém vzduchu. Každý den, ať se děje, co se děje, víkendy nevyjímaje.

Děti mi to prožívání plánování posunuly na ještě vyšší level. Hodně dlouho jsem se udržovala v iluzi, že třeba ony budou ten důvod, proč bych se měla změnit z čistokrevného neplánovače na čistokrevného plánovače. Haf! Snažila jsem se sama sebe přeprogramovat a tlačit se někam, kam nepatřím. Šila jsem si na sebe biče v podobě různých plánů (že budu při čištění zoubků říkat dětem motivační říkanku, že jim budu hodně často měnit Montessori aktivity v poličce, že budu mít uklizený byt, že si před každým jídlem řekneme průpověď, bla, bla, bla, bla), byla jich celá dlouhá řada. Dokonce jsem i jeden čas zkoušela plánovat, co budu v týdnu vařit. Fakt odvaha. Zvládla jsem asi dva dny. Skoro jsem se zhroutila.

Do třetice všeho dobrého?

Po narození třetího dítěte mi to došlo. Že to nejsem já. Že by mi v tom „dokonalém“ světě plánů něco chybělo, chyběl by mi asi život sám, chybělo by mi prožívání, improvizace, trocha napětí, jestli to, co hledám, najdu. A taky překvapení, kde to najdu. :-) Chybělo by mi takové to Tady a teď. Došlo mi, že stačí, když si před jídlem popřejeme dobrou chuť, ale opravdu, od srdce, že dětem stačí mít mámu, která je bude milovat takové, jaké jsou, že se fakt svět nezboří, když ty zuby jednou nevyčistíme.

Netvrdím neplánovat vůbec, ale tak, jak je to každému z nás příjemné. Někdo opravdu potřebuje mít jistotu v naplánovaném dni, někdo zas potřebuje mít pocit volnosti a někdo to potřebuje mít někde mezi. Těch odstínů je nekonečně mnoho, tak jako nás je na světe. 

-PetraD

Nějaký (ne)řád je občas potřeba

Pokud jste připraveni na plánování, jukněte na náš e-shop. A pusťte se do toho s radostí a hravě, jak jinak. :-)

Plánování pro nejmenší

Pro nejmenší děti od 2 let je vhodný závěsný panel s obrázky aktivit. Ideální pro večerní rituál - záznam dne pomáhá dítěti zpracovat dojmy z předešlého dne a připravit se na další den. Plán na další den si dítě připraví společně s rodičem pomocí vybraných ilustrovaných dílů se suchým zipem. Nepoužité díly dítě uloží do kapsy ve spodní části panelu. Rozpoznává vzory, objevuje uklidňující rituály a je povzbuzováno k tomu, aby prožilo nová dobrodružství.

Tabule s aktivitami i pro sourozence

Rutina dává dětem pocit bezpečí, pomáhá jim orientovat se v situacích a posiluje sebekázeň. Pokud dítě situaci očekává, naučí se ji lépe zvládat, může mít nad svým časem plnou kontrolu a vypěstuje si také pro svou budoucnost výhodný návyk. Tato tabule podporuje vizuální paměť - děti si lépe zapamatují dané činnosti, časové souslednosti a důležité milníky dne.

Plánovat můžete každý den 5 aktivit z celkové nabídky 16 aktivit, a odměnit se můžete jednou ze 4 odměn (lze také kombinovat s aktivitami). Vhodné pro děti od 3 let.

Zahrajte si na plánování dne

Zábavná společenská hra pro děti od 5 let s hromadou karet, díky které se děti naučí nejen poznávat čas, ale také jej dobře využít. Hrajte hru „Kdo prožije svůj den nejaktivněji“! Ten, kdo vyloží za 24 hodin (1 kolo hry) nejvíce kartiček, vyhrává!



Titulní obrázek: freepic.com Music vector created by pch.vector