Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí.

Jak zabavit školáky v karanténě, když už ani hračky nepomáhají? I.

Vymýšlet celodenní program na 7 dní v týdnu je nad síly většiny z nás. Proto přinášíme několik tipů, které by vám to mohly usnadnit.

Jak se doma učit?

  • Mnohé školy pro děti připravují materiály na doma - Vaše škola Vás bude zřejmě informovat o způsobu předávání. Pokud Vaše dítko není zvyklé se doma učit, což platí zejména pro nižší stupeň, věnujte se mu alespoň zpočátku a pomozte sestavit program dne a vytipovat hlavní body programu, systém učení.
  • Čas můžete strávit i samostudiem (vlastním či s dítětem). Internet poskytuje kvalitní materiály ze všech možných oblastí lidského zájmu. Z nejznámějších vybíráme např. Khanovu školu nově i s aplikací, jejíž databáze je plná naučných interaktivních videí, Scio nyní zpřístupnilo stovky online úloh k procvičování matiky a češtiny a spoustu dalších užitečných odkazů najdete v tomto článku.

Jak si připravit jídlo?

  • Neodhánějte děti z kuchyně - přizvěte je a dejte jim úkol adekvátní věku. Mohou Vám připravit pracovní plochu či suroviny (omýt, rozdělit, nakrájet). Mrkněte i na dětské kuchařky, které se hodí mít v zásobě! (tato a tahle)
  • Podívejte se na zoubek tomu, odkud suroviny pro vaření máte. Založte si malou zahrádku klidně jen na parapetu, o kterou se děti mohou starat. Nasejte řeřichu či pažitku, nebo se inspirujte v knize.

Jak a kdy se bavit o nemocech?

  • Nezatajujte skutečnost dítěti žádné věkové kategorie - pouze informace přizpůsobte jeho chápání.
  • Nemoc je přirozenou součástí života. Někdy se tělo zkrátka unaví a onemocní - zmocní se jej vir či bakterie a člověk pak musí odpočívat, aby se proti těmto malým protivníkům jeho buňky ubránily (skvělý je na toto téma krásný seriál Byl jednou jeden život, jistě také znáte :)). Pomozte si názornými ukázkami, ideální jsou knihy o bacilech, lidském těle (i ty "nechutnější") i nemocnicích, s emocemi vám pomůže oblíbený Emušák.

Jak si odpočinout?

  • Vyrazte na krátkou procházku s proprietami, vymyslete zajímavé úkoly - nechte děti sbírat první zvědavý hmyz či přírodniny (dóza, lupa, hmyzí hotel) a objevovat svět kolem sebe (tu i tady). 
  • Netrestejte se za to, že někdy prostě sami chcete vypnout a usadit dítě k televizi s pohádkou. Hlavně aby byl chvíli klid! Zajímavý obsah najdete vcelku spolehlivě na placených stanicích Netflix a HBO, s trochou hledání i na Youtube či na běžných televizních kanálech.
  • Zkuste zajímavé mobilní aplikace, ať už naučného charakteru, nebo dítěti poskytněte na smluvenou dobu volnost v oblíbené hře.

Přejeme Vám hodně sil!