Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí.

Jak s dětmi probírat ožehavá témata | TĚHOTENSTVÍ, ROZDÍLY POHLAVÍ, SEX

Hurá, jaro - a spousta ošemetných otázek k tomu! Vznik nového života, kouzlo či dokonce zázrak zrození - taje, které člověka lákaly objevovat odjakživa. I malé děti si všímají, že život kolem nich bují, oni i jejich kamarádi rostou, rodí se děti i zvířátka a rozkvétají rostliny. Nyní na jaře je příroda v rozpuku obzvláště patrná.

Mámino těhotenství a příchod nového sourozence je jedna z největších událostí v rodině. I když se snažíte "jiný stav" před dítkem skrývat, brzy pozná, že se něco děje. Nenechávejte dítko dlouho v nejistotě a o některé radosti i strasti se s ním podělte. Takovými malými krůčky budujete důvěru a bezpečné prostředí, což je základním kamenem pro vaši budoucí komunikaci obzvláště v kritických letech - v pubertě či při těžkostech, které občas život přinese.

Užitečným pomocníkem pro komunikaci s dětmi v souvislosti s příchodem sourozence a prvními léty sžívání se je sada Pája a bleší cirkus. Nezapomeňte si s dětmi popovídat i o tom, co se děje v mámině bříšku, když v něm roste miminko.

 

Možná právě při debatách o těhotenství a miminku narazíte i na otázky zdraví, lidské anatomie či sexu. Necítíte-li se v tématu úplně silní v kramflecích, seberte odvahu, nějakou knížku či učební pomůcku a dovolte dítku dále objevovat.

 

A při procházkách nezapomeňte koukat kolem sebe na přírodu, jak se probouzí. Pozorujte žabky v rybníce od nakladení vajíček přes pulce až po dospělou žábu, povídejte si o metamorfóze a porovnejte vývoj takové žabky s nějakým savcem. Porovnávejte vaše okolí mezi ročními obdobími, co se mění a jak se projevuje, že se příroda na jaře probouzí - vidíte rašící trávu, pupeny a květy, broučky, mouchy a včely? Na chvíli se zastavte a zaposlouchejte se - slyšíte zpěv ptáků a pípání jejich mláďat?