Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí.

PRAVIDLA: YOGI – Jógové karty pro rozvoj těla i duše

Vítejte na cestě, která vaše dítě povede k lepšímu zdraví a klidnější mysli. Jóga je skvělý způsob, jak rozvíjet duševní a fyzickou sílu. S touto sadou karet s kostkou procvičíte tělo i ducha. Komponenty lze však použít také pro výuku jógy, pro uvolnění ve škole i doma, k plánování svého denního cvičení atd.

yogi jogove karty joga pro deti-3

Co jsou karty YOGI?

Pomocí této sady karet a kostek si děti užijí různé zábavné aktivity.  Najdete zde 40 karet, na dvaceti jsou namalovány jógové pozice a na dalších 20 jsou pozice anglicky popsány vtipným rýmem.

Jóga je uměním pospolitosti těla, mysli i ducha a všeho, co nás obklopuje. Karty YOGI skrze různé aktivity spojují děti se svou myslí, ale i s rodiči a dalšími lidmi, které děti kolem sebe mají.

 Co jóga přináší?

  • Emoční vývoj: sebevědomí, propojení mezi těle a duší
  • Sociální vývoj: interakce, komunikace a spolupráce
  • Kognitivní vývoj: pozornost, koncentrace, paměť a koordinace
  • Fyzický vývoj: rovnováha, síla a pružnost

Jak karty YOGI používat?

Předně je třeba mít na paměti, že všechny pozice je nutné provádět pomalu a pečlivě. Nepospíchejte a bavte se. Zjistěte, zda není některá pozice pro vaše dítě příliš náročná a zatím ji odstraňte z balíčku. Zvolte některou z aktivit uvedenou v tomto návodu, nebo karty použijte pro vlastní nápady a aktivity.

Užívejte si!

Všechny uvedené pozice byly inspirovány zvířaty a přírodou. Některé názvy, které jsme použili, nejsou totožné s originálními významy, ale uvidíte, že všechny názvy mají svá opodstatnění. 

Poznámka: Pozice Netopýr (Bat) a Šnek (Snail) by měly být prováděny až od 8 let; tyto karty obsahují varovný symbol. Ujistěte se, že máte při provádění těchto pozic rovný krk.

yogi jogove karty joga pro deti-1

PRAVIDLA HER

Existuje mnoho způsobů, jak karty YOGI využít. Zde přinášíme naše nejoblíbenější:

1. Jóga v kostce

Děti získají jistotu postavit se před kamarády. | Hráči: 2+

  1. Vyberte nálepky s pozicemi, které jsou pro vaše děti vhodné, a nalepte je na kostky. (Nálepky jsou znovu použitelné.)
  2. Jeden hráč hodí kostkami a další pozice, která na kostce padne, provede. Pokud uspěje, pokračuje v házení, pokud ne, prohrává.
  3. Hra končí, když jsou provedeny všechny pozice a zbývá ve hře poslední hráč.

HV TIP: Nemusíte hrát vyřazovací hru. V józe jde o mír a souznění, zpestřete si cvičení kostkami, provádějte pozice a sledujte se navzájem, pomáhejte si ve správném provedení. Myslete na své tělo, ne na výhru či prohru.

2. Vinyasa – pozdrav slunci

Dítě si uvědomuje své tělo. | Hráči: 2+

  1. Vyberte karty: Slon (Elephant), Žába (Frog), Pes (Dog), Kočka (Cat), Had (Snake) a Lotus a umístěte je na zem.
  2. Postavte se rovně a 3x se klidně a hluboce nadechněte a vydechněte.
  3. Proveďte plynule za sebou tyto pozice: Slon (chobot nahoru a potom dolů) ???? Žába ???? Pes ???? Kočka ???? Had.
  4. Po Hadovi proveďte pozice v opačném pořadí: Kočka ???? Pes ???? Žába ???? Slon (chobot dolů a pak nahoru) a poté se znovu rovně postavte.
  5. Sekvenci proveďte tolikrát, kolikrát chcete a vnímejte pokaždé větší protažení a otevření těla.
  6. Nakonec si sedněte do pozice Lotus a zklidněte tělo i mysl.

3. Jógoxeso

Děti vnímají pocity a projevují je celým tělem. | Hráči: 1+

  1. Rozhoďte karty lícem dolů, nepříliš blízko vedle sebe.
  2. Vyberte si kartu, postavte se vedle ní a otočte ji.
  3. Proveďte vyobrazenou pozici.
  4. Poté se staňte zvířetem, jehož pozici jste právě provedli, a přesuňte se k další kartě přesně tak, jak by to provedlo dané zvíře.
  5. Hra končí, když jsou všechny karty otočené.

HV TIP: Změňte hru tak, že hráč na tahu odhalí pozici, kterou musí ostatní provést. Hráč na tahu zkontroluje, zda ji všichni provádí správně a případně poradí a poupraví. Až se všem pozice povede, pokračuje v odhalení pozice další hráč.

HV TIP pro učitele a vychovatele: Zařaďte zábavnou rozcvičku do hodin či kroužků! TIP pro rodiče: Naplánujte si večer několik pozic na ranní protažení!

4. Jogín BABA

Děti vyjadřují svou přirozenou energii. | Hráči: 3+

  1. Odstraňte z balíčku tyto karty: Pes (Dog), Šnek (Snail), Netopýr (Bat), Slon (Elephant). (Při této hře je nevyužijete.)
  2. Vyberte jednu ze zbývajících karet – to bude vaše záchranná pozice.
  3. Zapamatujte si vybranou pozici a dejte kartu stranou.
  4. Vyberte prvního hráče „Babu“, který bude honit ostatní.
  5. Zahajte hru Na honěnou.
  6. Pokud má hráč pocit, že by mohl být chycen, může přejít do své záchranné pozice, v tu chvíli nemůže být chycen a dostat „babu“.
  7. Pokud je někdo chycen, dostává „babu“ a honí ostatní.
  8. Hra končí… když se unavíte!
  9. Po hře si odpočiňte v pozici Hvězdice (Starfish) se zavřenýma očima.

5. Míchaný jogín

Každý hráč si vylosuje tři za sebou jdoucí pozice a poté se je pokusí plynule předvést. Dbejte na správné dýchání a protažení a otevření v každé pozici.

Mideer | Oblékání zvířátek - herní sada

BONUS: YOGI narozeninové aktivity

Řekněte kamarádům, za jaké zvíře mají přijít na narozeninovou párty. (Můžete použit tolik zvířecích pozic, kolik máte dětí.)

Začneme: „Krásné narozeniny, ______________! Doufám, že si dnešní výjimečný den užiješ. Všichni tví kamarádi již dorazili, tak se podíváme, kdo nám přišel: Podívej, tady jde slon a mává chobotem, a za ním je žába, která nadšeně skáče nahoru a dolů. Podívej na toho přátelského psíka vrtící ocasem ze strany na stranu, a kočičku, která se ráda protahuje a přede. Sssss, syčící had se už potichu plazí dovnitř. A tady, vidíš, vykutálená myška se plíží vyhlodat všechny dobroty! Tak jsme tady všichni. Usadíme se do lotosového sedu a představíme se. (Děti mohou každé udělat svou jógovou pozici.) Přejeme oslavenci/kyni ___________________ vše nejlepší k ___. narozeninám! A teď je čas na dort a sfouknutí všech svíček.“ 

 yogi jogove karty joga pro deti-2

POPISY KARET

BAT

netopýr

Věk: 8+ Lehněte si na záda a vyšvihněte nohy vysoko nahoru. Zapřete se lokty o podložku a podržte svá záda tak, aby vám nohy směřovaly rovně vzhůru. Zavěste se jako netopýr.

BEE

včela

Postavte se pevně na podložku. Zhluboka dýchejte, předkloňte se a zároveň vyneste jednu nohu dozadu, ruce rozpaženy, jako byste chtěli vzlétnout. Držte rovnováhu na jedné noze, natahujte volnou noho dozadu a hlavu dopředu. Zabzučte si tichou písničku.

CAT

kočka

V pozici na všech čtyřech zatlačte dlaně a kolena do podložky. Zvedněte čumáček a ocásek do výšky a zašklebte se. Poté se pomalu nahrbte, hlavu skloňte mezi přední packy a spokojeně si zavrňte.

DOG

pes

V pozici na všech čtyřech zatlačte dlaně a kolena do podložky jako v pozici kočky. Poté se vzepřete chodidly a vyneste kolena vzhůru od podložky. Záda jsou rovná a dlouhá a ocásek mává k obloze. Uvolněte krk a prodýchejte pozici. Vydechněte jako štěňátko!

DOLPHIN

delfín

Lehněte si na bříško, spojte k sobě obě ruce a obě nohy a natáhněte je od těla. Potě ruce i nohy zvedněte z podložky do vzduchu, jako byste se protahovali. Podívejte se před sebe s úsměvem. Představte si, že jste delfín a svobodně si plavete v oceánu!

DOVE

holubice

Pokrčte jednu nohu v koleni a druhou natáhněte daleko za sebe. Dlaně směřují rovnoběžně k podlaze. Otevírejte hrudník jako holubička, když se naparuje. Vydržte v pozici jako klidný posel míru.

EAGLE

orel

Stůjte pevně na jedné noze a druhou kolem ní obmotejte. Poté zkřižte ruce před sebou a chytněte si palec jedné ruky. Držte rovnováhu a lehce zvedněte propletené ruce nahoru. Zavřete oči a představte si, že jste králem oblohy!

ELEPHANT

slon

Postavte se na podložku s oběma chodidly pevně na zemi a zvedněte ruce vysoko do vzduchu. Spojte dlaně k sobě jako k modlitbě a hluboce se předkloňte, až se prsty dotknete země. Rochněte se ve vodě, jako veselý slon!

FROG

žába

Udělejte dřep na silných bosých nohách. Ruce dejte na hlavu a obejměte si lokty, jak nejdále to jen jde. Skákejte sem a tam mezi lekníny. Buďte šťastní ve vodě i na souši!

HILL

kopec

Sedněte si na zem s nohama křížem jako u lotusu. Ruce dejte nad hlavu a spojte konečky prstů k sobě. Zavřete oči a myslete na všechny, které máte rádi. Jste obr uhnětený ze samotné země a celé nebe máte nad hlavou.

LOTUS

lotus

Sedněte si na zem s nohama křížem. Rukama udělejte namasté (spojte je dlaněmi k sobě) nebo položte dlaně jemně na své srdce. Zakořeňte do podložky, ale krk vytahujte vzhůru za sluníčkem! Zavřete oči a vnímejte, jak květinka roste.

MEERKAT

surikata

Sedněte si na zem a natáhněte před sebe obě nohy. Poté jedno ohněte v koleni a přisuňte blíž k tělu. Opřete loket protější ruky vně ohnutého kolene, druhou rukou se opřete za zády a lehce se otočte v pase za rukou opřenou o zem. Pomalu otáčejte také hlavu, jako surikata na stráži! Poté se protáhněte i na druhou stranu. Pro větší protažení můžete přehodit skrčenou nohu přes tu nataženou.

MOUSE

myš

Sedněte si na paty, chodidla uvolněte dozadu. Pomalu si položte celý trup na stehna a předkloňte se, kam nejdále dokážete. Paže nechte volně ležet dozadu podél těla. Stanete se malým zvířátkem snícím o sýru!

PEACOCK

páv

Sedněte si na podlahu, roztažené nohy položte rovně před sebe. Natáhněte ruce před sebe a s rovnými zády se za nimi natahujte. Přibližujte se k prstům na nohou, dokud to půjde. 

SNAIL

šnek

Věk: 8+ Lehněte si na záda, podepřete se pažemi a nohy opatrně přehoďte za hlavu. Vyrovnejte se a vydržte v pozici. Pokud můžete, dotkněte se prsty u nohou podložky za sebou.

SNAKE

had

Lehněte si na bříško, vzepřete se na rukou a pomalu pohněte záda a koukněte se vysoko ke hvězdám. Nohy spojte k sobě a udělejte ocásek. Lehce zasyčte jako had!

SPIDER

pavouk

Klekněte si na paty s chodidly stále přilepenými k podložce. Paže provlékněte pod koleny, aniž byste se zamotali! Hýbejte se ze strany na stranu a mávejte při tom jemně dlaněmi a prstíky.

STARFISH

hvězdice

Lehněte si na záda, ruce a nohy pohodlně doširoka rozhozené. Ležte klidně a zhluboka dýchejte. Vnímejte každou část svého těla, jak leží na písečné pláži a lehce se noří do teplého písku. 

SWAN

labuť

Lehněte si na bříško a odtáhněte se rukama vzepřenými na dlaních od podložky. Vzhůru míří hlava i nohy, které se k sobě přibližují nad zády. Krk se prodlužuje. Jste vznešený bílý pták otevírající své srdce.

TREE

strom

Zakořeňte se oběma nohama pevně do podložky. Jednu nohu zvedněte a opřete ji o druhou zhruba v místě kolene. Široce rozpažte dlaněmi ke sluníčku a dívejte se do jednoho místa před sebou. Představujte si, jak se vám mezi větvemi lehce prohání vánek a ševelí mezi lístky.

 

*Věk: 8+  Ujistěte se, že máte při provádění těchto pozic rovný krk.

Mideer | Oblékání zvířátek - herní sada