Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí. | 1. a 8. května máme zavřeno. Balíčky odešleme ve čtvrtek.

TVOŘÍME: Pečeme velikonoční pečivo - Jidášky

Jak jsme si popsali v povídání o zvycích v takzvaném pašijovém týdnu, na škaredou středu se tradičně pečou Jidášky, zakroucené pečivo z kynutého těsta symbolizující oprátku Jidáše, zrádce Ježíše Krista. Těsto na jidášky se zadělává odpoledne, do večera dobře vykyne, a večer se pak zapletou a upečou kroucené bochánky, aby byly připraveny k snídani na zelený čtvrtek.

jidasky

S tímto jednoduchým a sladkým receptem vám opět mohou pomoct děti. Jako u každého jiného pečení je dobré si suroviny nachystat dopředu na stůl, aby se dostaly na pokojovou teplotu a lépe se s nimi pracovalo.

Suroviny

  • 500g hladké mouky
  • 30g droždí
  • 200ml mléka
  • 70g cukru
  • 70g másla
  • 2 žloutky
  • kůra z ¼ citronu
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Postup

Klasicky necháme nejprve vzejít kvásek z droždí, vlažného mléka, cukru a lžíce mouky. Mezitím si v misce rozšleháme máslo, žloutky a sůl. Ve druhé míse smícháme mouku, muškátový oříšek a kůru z citronu. Vzešlý kvásek smícháme nejprve se směsí másla a žloutků a postupně vše zapracujeme s moukou do těsta. V případě kynutého těsta se dá použít robot, ale lepší je těsto zpracovat ručně, protože teplota rukou pomáhá lepšímu zapracování tuku do těsta. Vláčné, hladké a nelepivé těsto zakryté utěrkou necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 180°C a mezitím těsto znovu propracujeme a rozdělíme na cca 16-20 dílu. Každý dílek rozválíme do dlouhého hada a následně smotáme jak je libo. Většinou se dělají uzly jako oprátka nebo různá esíčka, příp. písmeno J jako Jidáš. Výtvory dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo zbylými bílky. Pečeme cca 20 minut, ale záleží na typu trouby a velikosti jednotlivých kousků. Po vytažení z trouby se je snažíme co nejrychleji potřít rozpuštěným medem s máslem, aby se tekutina z části vsákla.

IMG_20230401_231703 IMG_20230402_000357 

Jedí se až následující den na snídani. Dobrou chuť!

Autor a foto: Tina V.