Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí. | 1. a 8. května máme zavřeno. Balíčky odešleme ve čtvrtek.

RECENZE: Ťuk, ťuk! Podzemí! – karetní závod s časem

„A násobilku budeš umět tak, že když tě o půlnoci vzbudím a budu chtít vědět, kolik je 3 krát 8, tak chci slyšet okamžitě 24,“ znělo mi v hlavě, když jsme poprvé dohráli tuhle karetní hru v malé krabičce s líbivým magnetickým uzávěrem. Ne, že byste si v ní procvičili zrovna násobilku, ale pokud vám zabere sečíst 4 jednociferná čísla na dvou až třech kartách déle než 2 sekundy, budete možná muset zamířit do hrdinské počtářské akademie na proškolení. :)

tukpodzemi-07

V Ťuk, ťuk! Podzemí! se 1-6 hráčů vydává do katakomb představovaných kartičkami s číselnými hodnotami v rozích. V průběhu každého tahu musí hráč rozšířit podzemí o novou kartu a překrýt tak roh jedné či více již vyložených karet.

Vtip je v tom, že přitom součet hodnot v rozích karty (po překrytí se může změnit) nesmí být vyšší než 5. K tomu se podzemím potulují příšery, na jejichž porážku (snížením jejich nebezpečnosti = tj. hodnot v rozích karty) máte jen několik tahů, než vás napráší pánovi podzemí.

No a pak je tu ještě jeden podstatný aspekt. Abyste zvítězili, musíte být schopni odehrát během 6 minut reálného času skoro 60 hracích karet chodeb a příšer. To je asi 6 sekund na kartu. Tak a teď se ukažte, jak rychle umíte počítat! Protože počítání samotné nestačí, během této krátké doby budete muset zvládnout i strategizovat a domlouvat se s ostatními hráči na společném postupu.

tukpodzemi-03 tukpodzemi-04 

Pokud během těchto 6 minut dokážete zneškodnit pána podzemí, odnesete si hodnotné poklady a budete se moci pokusit zdolat nástrahy ještě těžšího podzemí, vybaveni novými schopnostmi a svými stále se zlepšujícími počtářskými dovednostmi.

Možnosti hry

Naše první hry se nesly v duchu: „Už máme jen minutu a ještě je před námi skoro půl balíčku. Jak tohle máme stihnout?“ Když se hrou začínáte, dbejte doporučení, které v pravidlech je, a zkuste hru odehrát bez časového limitu. Poté můžete zkusit například dvě otočení hodin (6+6 minut), hlavně když do hry uvádíte nové hráče. Jakmile budete mít pocit, že jste se hrou trochu sžití, zvyšujte postupně obtížnost.

Jako variantu pro začátečníky lze také z balíčku karet odebrat několik chodeb nebo příšer tak, abyste nováčky okamžitě neodradili.

Každopádně tato hra není pro stratégy rozmýšlející každý svůj tah. Karty musí lítat, každá uběhlá sekunda znamená, že se pán podzemí na váš příchod dokáže připravit a nezastihnete ho v nedbalkách.

tukpodzemi-08 tukpodzemi-09

Plusy a mínusy

+ Hra je velmi rychle u konce a hodí se tedy i pro příležitosti, kdy nemáte na hraní se svými ratolestmi moc času, chuti či energie.
+ Malou krabičku s magnetickým uzávěrem vezmete všude s sebou.
+ Hrajete všichni společně. Když tedy vyhrajete, nikdo se nebude cítit dotčený. A když prohrajete, můžete to vnímat jako společnou výzvu do budoucna.

- Podzemí má tendenci se rozrůst do různých stran, potřebujete tedy nečekaně velký herní prostor.
- Hru je potřeba hrát tak rychle, že se občas nemáte čas ani zamyslet a vyhodnotit další postup.

Pokud se nebojíte výzev a rádi se při hrách zlepšujete, je Ťuk, ťuk! Podzemí! (v české lokalizaci od Blackfire) ideální hra pro vás.

RECENZE-TUK-TUK-PODZEMI-BANER

Recenzent: Lukáš Holík