Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí.

POROVNÁNÍ: Emušáci - Hodí se nám více Ferda nebo Pája?

Emušáci jsou unikátní sady hraček a knih pro rozvoj emoční inteligence a mezilidských vztahů. Obě sady byly navrženy tak, aby rodičů a dětem poskytly podporu při řešení běžných životních situací, které ale dovedou pořádně zamávat nejen s malými dušičkami. 

2021-05-06 11.41.52

Emušáci, to jsou nejen knihy - ale ucelené sady hraček a příběhů pro rozvoj emoční inteligence a mezilidských vztahů. | Emušáci

Často se nás po vydání sady s Pájou ptáte, která sada je pro vás tedy vhodnější. Obě jsou velmi komplexní, proto nyní přinášíme porovnání obou sad mezi sebou a naše doporučení. Věřím, že vám pomůže ve výběru, a pokud si přesto nebudete vědět rady, co je potřeba právě ve vaší rodince, neváhejte se na nás obrátit, popovídáme si a vybereme tu pravou pro vás. :)

Ferda a jeho mouchy EMUŠÁCI Pája a bleší cirkus
cca od 4 do 10 let věk  cca od 3 do 8 let
emoční inteligence, emoce za běžných situací v životě dítěte zaměření/
rozvíjí
 mezilidské vztahy, zejména v souvislosti s příchodem sourozence do rodiny
2021-05-06 11.26.09-1 obsah balení 2021-05-06 11.38.42

kniha pohádek s návodem pro rodiče, dalšími tipy, úkoly a aktivitami

velký plyšák žabák Ferda

8 barevných much představujících emoce (smutek, žárlivost, strach, důvěra, hněv, radost, zvědavost, samota)

mucholapka na mouchy

kniha pohádek s návodem pro rodiče, dalšími tipy, úkoly a aktivitami

velký plyšák opička Pája

malý plyšák - usínáček František

4 barevné blešky (Nevšímalka, Příšerka, Strašpytlík a Parťák)

pytlíček na blešky

 16 příběhů - 2 pro každou emoci

barevně rozlišené pohádky podle emoce-mouchy, vysvětlení emoce

rady a tipy, jak s emocí pracovat v běžném životě,

otázky k příběhu, další otázky ohledně “probírané” emoce

náměty na hry a aktivity s dětmi

obsah knihy

 12 příběhů

barevné rozlišené pohádky podle situace-blešky, vysvětlení situace

otázky pro rodiče, rady a tipy pro rodiče

otázky k příběhu, náměty na hry a aktivity s dětmi

střípky z pilotování od dětí

 v rodinách, velmi oblíbené a využívané v kolektivech ve školkách a školách, u dětských psychologů a logopedů využití  hlavně v rodinách a u dětškých psychologů, popř. ve školkách a školách k doplnění poznání mezilidských vztahů

+  ucelená a promyšlená sada
+ důležité téma emocí
+ skvělé do rodin i do kolektivů a k psychologům, široká škála využití
+ emoce, na které se dá sáhnout

- velký plyšák horší na cestování

pro a proti

+  ucelená a promyšlená sada
+ citlivé téma
+ užitečné rady pro rodiče
+ témata k zamyšlení a probrání dříve, než k nim dítě dospěje samo - příprava

- limitováno užším zaměřením
- nejužitečnější v období od těsně před porodem sourozence do cca 3 let soužití

 EMUŠÁCI 1 - UKÁZKOVÁ POHÁDKA - Tobogán ukázka EMUŠÁCI 3 - UKÁZKOVÁ POHÁDKA - Změny u maminky 

 

Rodina x kolektiv x odborné vedení

Obě sady jsou velkými pomocníky pro rodiče i pedagogicko-psychologické pracovníky. Kromě pohádek obsahují také množství doprovodného materiálu, který jinde v takto ucelené formě nenajdete. V kombinaci s plyšovými hračkami se jedná u unikátní komplet, jež není možné rozdělit, a pouze v této konstelaci je možné využít při práci s dětmi jejich plný potenciál.

Starší z plyšáků, Ferda, přišel na trh v roce 2013 a způsobil poprask. Taková hračka/pomůcka totiž neměla a dosud nemá v Česku obdoby. Do dnešního dne se prodaly již tisíce kusů a dostaly se tak nejen do rodin, ale velmi často s nimi pracují také dětští psychologové, logopedi a učitelé v mateřských školách a na prvním stupni základky. K dnešnímu dni vyšla tato sada i ve dvou jazykových mutacích a úspěšně se prodává v Německu a Polsku.

Mladší sada s opičkou Pájou z roku 2019 je pak úžeji profilovaná - cílí na rodiny, do kterých brzy přijde nebo nedávno přišel sourozenec a starší bráška či sestřička se najednou potýkají s menším zájmem rodičů i okolí a pocity s tím spojenými. Dotkne se také témat rozdílnosti, rozvodu či zdraví a jak s dětmi na tato témata komunikovat.

emusaci ferda  emusaci paja 

Společné čtení příběhů, jejich rozebírání a podpora "ze strany" plyšových mazlíčků tvoří unikátní koncept pro rozvoj dětí.

Zatímco Ferda s mouchami opanovat rodiny i vzdělávací zařízení, Pája s bleškami je vhodnější do rodin a ke čtení v intimnější atmosféře, a to právě kvůli tématům, která pokrývá. Nicméně i v kolektivech lze s touto sadou moc hezky pracovat, např. v "Rodinné výchově" najde velké uplatnění.

O pocitech a mezilidských vztazích

Hlavním posláním obou sad je porozumět svým pocitům a pomoci se s nimi vypořádat. Ferda se zaměřuje více na emoce a to, jak je poznat a pracovat s nimi. Sada je uceleným pomocníkem pro děti, rodiče i pedagogicko-psychologické pracovníky, může být jakýmsi průvodce komunikací v emotivních situacích. Pája pak má za cíl zmírnit stres ze změny spojené s příchodem sourozence, pomoci rodičům dítěte tuto změnu komunikovat, pomoci se soužitím s dalšími členy rodiny či s pochopením jiných rodinných vztahů. Zatímco emušáka Ferdu můžeme doporučit naprosto všem, rodinám s dětmi nejlépe mezi 4 a 8 roky, do kolektivů i psychologických praxí, Pája má sice svůj záběr užší, zato ale velmi intenzivně a úspěšně cílí na zlepšování a prohlubování mezilidských vztahů (zejména) v rodinách a podporuje zdravou komunikaci.

Potřebuji tedy i plyšáky, nestačí jen kniha?

Původní myšlenka i dlouholeté zkušenosti našich zákazníků jednoznačně ukazují, že koncept dává smysl hlavně ve spojení hraček a příběhů. Děti si vytváří vztah se svým oblíbeným hrdinou (Ferdou, Pájou a Františkem) a mouchy a blešky jim pak velice pomáhají v uchopení (doslova) samotných pocitů. Nezřídka pak vyjadřují své emoce či se s nimi perou právě pomocí těchto malých hmyzích pomocníků. I vy tak poté bez zbytečného tázání víte, na čem jste. Nicméně na cesty už si pak samozřejmě můžete brát jen knihu nebo jen plyšáka. ;)

2021-05-06 11.24.45-1 2021-05-06 11.40.38 

Plyšové mouchy a blešky ze sad o Ferdovi a Páje.

Obecně se tedy dá říci, že emušák Ferda je vhodný naprosto pro všechny, kteří si rádi čtou a pracují s dětmi ve věku od cca 4 do 8 let, Pája pak hlavně pro poměrně čerstvé rodiče sourozenců cca mezi 3 a 7 lety. V obou případech je lepší knihu koupit a pracovat s ní spíše dříve, než v pozdějším věku dětí, kdy by už mohly mít jiné zájmy a nemuseli se s plyšáky a příběhy tolik ztotožnit.

button

Snad vám toto stručné rozdělení pomůže v případném dilematu, která sada je pro vás ta pravá. Obě jsou velmi užitečné a krásně zpracované a věříme, že ani s jednou nesáhnete vedle!