Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí.

TVOŘÍME: Tiramisu, rychlý dezert pro každou příležitost

Blíží se nám Mezinárodní den žen, tak proč jej neoslavit s něčím sladkým. Tento dezert je vcelku jednoduchý, a přitom tak dokonalý. Už při jeho přípravě se vám budou sbíhat sliny. Určitě vám u něj mohou pomoci i děti, ty větší se šleháním a ty menší s rovnáním piškotů a roztíráním krému. Zkrátka všichni, kdo rádi něco matlají, patlají, tvoří, ale především pomáhají v kuchyni. A když si u toho budou moct sem tam líznout nadýchaného krému, tak je to bude ještě více bavit. :) No přiznejte se, že i jako dospělí rádi ulizujete krémy, uždibujete a ochutnáváte ty nepodařené kousky, když se nikdo nedívá. Já tedy ano! Tak pojďme na to, ať můžeme brzy mlsat.

IMG_20230217_162154

Suroviny

  • 2 balíčky cukrářských piškotů
  • 250g mascarpone
  • 3 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • holandské kakao
  • šálek silné černé kávy
  • 1 panák amaretta (italský mandlový likér), příp. rumu (varianta pro děti i bez)
  • špetka soli

Postup

Doporučuji si všechny suroviny nachystat dopředu na stůl, aby do přípravy měly všechny stejnou pokojovou teplotu, pak se s nimi lépe pracuje.

  1. Uvaříme šálek silné černé kávy, zhruba dvakrát silnější, než si vaříte normálně.
  2. Vejce rozdělíme do dvou misek na bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny, ale jen do lehké a měkké, aby se pak dobře spojila se zbylými surovinami. Poté vyšleháme žloutky s cukrem do světle žluté pěny, ta musí líně stékat z metličky. Postupně do žloutků zlehka zašleháme mascarpone a nakonec také zlehka sníh z bílků.
  3. Připravíme si formu v takové velikosti, aby nám tam vešla dvě patra piškotů. Pro usnadnění vyndavání dezertu z dózy doporučuji ji vyložit potravinářskou fólií.
  4. Vychladlou kávu smícháme s amarettem nebo jiným alkoholem, příp. nemusíme dávat žádný, dezert je výborný i bez alkoholu. Piškoty v kávě rychle namočíme a poklademe jimi celé dno dózy. Polovinou krému zakryjeme piškoty a na něj pak poklademe druhou vrstvu namočených piškotů. Zakryjeme zbylým krémem, zarovnáme a posypeme zlehka hořkým kakaem přes sítko.

IMG_20230216_201529 IMG_20230216_204031 IMG_20230216_204352 

Takto hotový dezert dáme do lednice a necháme odpočinout. Nejlepší je přes noc, ale pro ty, kteří by to nemohli vydržet, tak aspoň pár hodin.

Když ho uděláte hodně, nemusíte se bát, že by se vám hned zkazil. Dezert vydrží v lednici i týden. Pokud tedy nesezvete všechny příbuzné a neslétnete se na něj jako mouchy na med.

Za mě je dezert dobrý tak jak je. Sladký tak akorát, nadýchaný a svěží. Ale pozor, také dost tučný, tak s jeho konzumací opatrně.

Tipy

V případě, že byste nebyli dost rychlí v namáčení piškotů, nebo tvoříte s dětmi, můžete piškoty naskládat do dózy a potřít je kávou za pomoci mašlovačky. Takto se vám aspoň nerozpadnou v ruce.

Pokud se bojíte použít syrová vejce, např. v případě těhotných žen nebo malých děti, můžete je vynechat. V takovém případě ale doporučuji, abyste měli krém našlehný, použít šlehačku. V některých receptech jí používají i s vejci, což mi přijde už zbytečné, ale je to na každém, jak se rozhodne.

Aby to mlsání bylo i trochu zdravé a barevné, můžete při servírování přidat na ozdobu například borůvky, maliny nebo jahody. Už teď jsem v obchodě narazila na sladké a chutné jahody, i když barevně světlejší.

Autor: Tina V.