Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí.

5 TIPŮ: Jak zvládnout cestování autem s dětmi

Cestování autem přináší mnoho výhod. Jste pánem svého času, můžete jezdit z místa na místo. Máte jistotu, že víte, kdo bude váš spolusedící. Když však v autě cestují i děti, pro mnoho rodičů to znamená také stres. Budou po cestě spát? Nebudou se hádat? Co když celou cestu propláčou?

01 tipy cestovani autem s detmi

Pamatuji si na naše začátky cestování s prvorozenou dcerou, kdy jsme auto měli naložené po okraj a domů se vraceli s věcmi, z nichž jsme polovinu vůbec nevyužili. Pamatuji si na nespočet zastávek, kdy se něco pokazilo a my na to nebyli připravení. Horečka, nevolnost, zapadnutá hračka pod sedadlo... Dnes jsme bohatší nejen o dvě další děti, ale taky o mnoho tisíc najetých kilometrů a zkušeností a na každé cestování se těšíme víc a víc.

Sepsala jsem pro vás pár léty osvědčených tipů, které vám dlouhou cestu s dětmi mohou usnadnit.

1. Příprava auta

Základem jsou dobře nabalené věci na cestu. Ty rozdělím na ty, co A) potřebuji mít po ruce během jízdy, B) budu potřebovat hned po příjezdu a C) budu potřebovat, až se ubytujeme. Osvědčilo se nám půjčovat si střešní box, i když ho celý nenaplníme. Je však praktické mít v kufru dostatek prostoru, organizovanost a nemuset na poslední chvíli řešit, kam nacpat tašku, která už se do něj nevejde.

U věcí, které potřebuji během jízdy, pečlivě zvážím, aby byly skladné a dobře se hledaly. Využívám různých sáčků a taštiček, např. na doklady, nebo hygienické potřeby. Děti mají každý nabalený svůj batůžek, ve kterém mají své věci – lehké hračky, malou svačinu, kapesníčky, abych se za nimi stále nemusela otáčet a něco jim podávat.

V autě hodně využívám organizéry, koš, přihrádky na sedadle, abychom měli co nejméně volných věcí uvnitř.

08 tipy cestovani autem s detmi kufr

Je praktické mít v kufru dostatek prostoru a organizovanost. Ale hlavní je to s nákladem nepřehánět. | Fotky od Pixabay

2. Co mít po ruce

Ani nespočítám, kolikrát jsme někde na odpočívadle lovili z hlubin kufru něco, co bylo akutně potřeba. Některé věci nemusíte mít přímo u sebe, ale aspoň v tašce, ke které máte snadný přístup.

Kromě věcí, které jsou samozřejmostí, jako je pití, svačina či doklady, mám vždy po ruce:

  • léky (na nevolnost, horečku, trávení, kapky do nosu)
  • vlhčené ubrousky
  • sáčky
  • tašku s převlečením, ručníkem a základními hygienickými potřebami

3. Jídlo, jídlo, jídlo

Jistě mi dáte za pravdu, že když se někam vydáte s dětmi, ať už na hřiště u domu, nebo na druhý konec světa, vždy je jejich středobod zájmu svačinka. Nad jídlem přemýšlím už před cestou. Je důležité, aby z něj dětem nebylo špatně a aby neobsahovalo moc cukru. Nadměrná energie při sezení v autosedačkách není to pravé ořechové pro cestování.

Do auta dostávají děti na pití vodu nebo neslazený čaj. Pozor na sirupy a džusy, v teple velmi rády kvasí a bublinky pak tlačí v bříšku.

Na jídlo zásadně nedávám sladké nebo hodně slané věci, po kterých může být dětem nevolno a budou mít rychle žízeň. Ideální svačinou na cesty je ovoce a zelenina, sušené maso, neslazené křupky, ovocné kapsičky a tyčinky atd.

04 tipy cestovani autem s detmi jidlo

Jídlo a pití na cesty autem vybíráme tak, aby dětem nezpůsobovalo nevolnost a neobsahovalo moc cukru.| Fotka od Pixabay

4. Zábava

Nejnáročnější disciplínou na cestách je děti zabavit. Málokteré dítě vydrží hodiny sedět v autosedačce, aniž by mu to dřív či později nezačalo vadit. Aktivity do auta je však nutné dobře promyslet – měly by být skladné a nemělo by jich být moc. Čím víc věcí, tím rychleji vznikne v autě zmatek a taky je pozornost dítěte přetížená a paradoxně čím víc je zabaveno, tím víc nemůže v autosedačce vydržet.

Pár tipů, co lze vzít: Pro menší děti určitě neokoukané hračky, okénkové knížky, spy bag, quiet book, magnetická tabulka na kreslení. Větší děti zajímají časopisy s  fotkami, obrázky (klidně i „dospělácké“ o vaření, kutilské), lego v krabičce, sešity se samolepkami, CD a DVD, 2-3 postavičky či autíčka, se kterými si mohou tvořit příběh. Je fajn se vyzbrojit také různými slovními hrami do auta. Existují i knížky nebo kvízy do auta, kde je nekonečně nápadů.

Mrkněte určitě na hry a hračky, které nabízíme v Hračkách vzdělávačkách a jsou přímo vybrané na cesty - základním kritériem je jejich skladnost.

03 children-car-go-school-happy-sweet-faces-sisters

Každé dítě má nabalený batůžek, ve kterém má své věci – lehké hračky, malou svačinu a kapesníčky. | Car photo created by pvproductions - www.freepik.com

5. Odpočinek a spánek

A na závěr poslední téma, na které se mě hodně lidí ptá. Jak to děláte se spaním dětí? Jezdíte na noc? Dáváte je před cestou spát?

Právě spánek byl a je u nás tím, co s každou cestou pilujeme. Zatímco jedno dítě usne i během krátké cesty dvakrát, druhému stačí ke štěstí si schrupnout dvě tři hodinky za celý den a třetí spí zásadně přes den a v noci sůví.

Na dovolenou vyrážíme většinou tak, abychom většinu cesty jeli v noci. Na spánek našich dětí to ale nemá zrovna vliv, ještě se nám nestalo ani jednou, že by v noci spaly všechny tři děti. Takže noční cesty využíváme hlavně proto, že je menší provoz, minimum kolon a není takové horko.

Osvědčilo se nám nenarušovat dětem režim. Ať už se odjezd trefil do denního nebo nočního spánku, vždy bylo lepší je nechat usnout ještě doma, pokud už byly unavené, než je udržovat za každou cenu bdělé, aby v autě spaly. Lepší je vyspané bdělé dítě s dobrou náladou, než protivné, nevyspané, co má nakonec potíž usnout.

Bonus: checklist ke stažení

Připravili jsme pro vás ke stažení seznam toho, na co byste při přípravě auta na cestování s dětmi neměli zapomenout. Věřím, že mnohým z vás může pomoci si uspořádat věci minimálně v případě, pokud s dětmi cestovat teprve začínáte, cítíte příležitost to zlepšit nebo tápete a hledáte další inspiraci. Klikněte na odkaz a stáhněte si seznam toho nejdůležitějšího, nač při plánování myslet.

baleni na dovolenou do auta checklist

Šťastnou cestu a krásnou dovolenou bez zbytečného stresu!

Napsala: Anežka – Matkynapalubu
Grafika ke stažení: Linda, Hračky vzdělávačky