Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí. | 1. a 8. května máme zavřeno. Balíčky odešleme ve čtvrtek.

PRAVIDLA: Tři prasátka - hry na motivy známé pohádky

Rychle! Dostaňte 3 prasátka do bezpečí dříve, než se vlk stihne obléct! Nejdřív je ale potřeba postavit domeček ze slámy, ze dřeva a z cihel. Důmyslná stolní hra na motivy známé pohádky, která je zároveň skládačkou k procvičení motorických schopností!

vilac-tri prasatka

V pevné krabičce najdete 4 díly herní desky, 5 dílů stohovací postavy vlka, 3 prasátka, 15 dílů na stavbu 3 domečků, 1 hrací kostku a 1 úložný vak.

Hra je vhodná pro 2-3 hráče již od 3 let, přizpůsobte ji vždy zkušenostem a trpělivosti nejmladšího hráče. Před samotnou hrou sestavte hrací desku spojením čtyř dílů. Během hry pak stavíte domečky s dřevěných dílků a nasazujete oblečení vlkovi. S touto hrou je zábava zaručena. Sada navíc obsahuje i praktický textilní vak, kam lze všechny dřevěné díly pohodlně uložit a vzít s sebou na cesty.

   

Kooperativní hra Tři prasátka - spolupracujte!

Hra je inspirovaná známou pohádkou o třech malých prasátkách. Prasátka hrají společně proti vlkovi. Během toho, co se vlk obléká a připravuje, prasátka musí postavit tři domečky – nejdříve domeček ze slámy, pak ze dřeva a nakonec z cihel. Ve chvíli, kdy dokončí střechu cihlového domečku, jsou v bezpečí a hra končí jejich vítězstvím! Ale pozor – pokud se vlk stihne připravit před dokončením posledního domečku, jeden domeček prasátkům rozfouká a hra může skončit prohrou.

Průběh hry: Hráči umístí svá prasátka na startovní políčko (viz obrázek níže). Začíná hráč, který umí nejlépe napodobit prasátko. :) Hodí kostkou.

Obrázky na kostce a jejich význam, aneb co dělat, když padne:

  • 1, 2, 3 nebo 4 puntíky: Hráč se posune o tolik políček, kolik ukazuje kostka.
  • Klobouk: Vlk si obleče jednu věc (začíná se botami a postupuje se až ke klobouku) nebo v případě, že už je kompletně oblečený, rozfouká prasátkům domečky a hra končí.
  • Prasátko: Hráč může odstranit jednu věc z vlkova oblečení, přidat jeden dílek ke stavbě domečku, nebo hrát znovu.

Políčka herní desky a jejich význam:

  • 1 domeček: Začni stavět nebo přidej jeden dílek ke stavbě domečku.
  • 2 domečky: Začni stavět nebo přidej dva dílky ke stavbě domečku.
  • Přeškrtnutý domeček: Jeden dílek z rozestavěného domečku se odstraní. Pozor – pokud je domeček dostavěný, nelze ho už rozložit. Dílky se dají odebírat pouze z rozestavěných domečků.
  • 2 klobouky: Vlk si obleče dva kusy oblečení. Pokud už mu zbývá přidat pouze klobouk, tak si nasadí klobouk a rozfouká prasátkům domeček.

 Příklady:

  • Prasátka stihla dostavět pouze slaměný domeček a vlk už je plně oblečený: V tomto případě, pokud další hráč hodí kostkou a padne „klobouk“, vlk sfoukne slaměný domeček a prasátka se nemají kam schovat – hra končí jejich prohrou!
  • Prasátka stihla dostavět slaměný a dřevěný domeček a vlk je plně oblečený: V tomto případě, pokud další hráč hodí kostkou a padne „klobouk“, vlk sfoukne slaměný domeček. Prasátka jsou ale stále chráněna dřevěným domečkem. Pokud v dalším tahu hráči znovu padne „klobouk“, pak vlk rozfouká i dřevěný domeček a hra skončila.
  • Ve chvíli, kdy se prasátkům podaří postavit poslední dílek (střechu) cihlového domečku, končí hra jejich vítězstvím a jsou zachráněna!

Dokud se vlkovi nepovede rozfoukat všechny postavené domečky a stále je nějaký hotový domeček, který prasátka chrání, hra pokračuje.

vilac-tri prasatka-2

Sólo hra Tři prasátka - každý hraje sám (za sebe)

V této verzi hraje každé prasátko samo za sebe, proti vlkovi. Oproti kooperativní verzi jde v sólové verzi sfouknout i cihlový domeček, stejně jako ostatní domečky. Každé prasátko staví svůj vlastní domeček a cílem hry je ho dostavět a vrátit se na startovní políčko dříve, než se vlk obleče a domeček rozfouká.

Průběh hry: Každý hráč umístí své prasátko na své vlastní startovní políčko (viz obrázek výše). Hráči si určí a rozdělí, který domeček bude každý z nich stavět. Začíná hráč, který umí nejlépe napodobit prasátko. Hodí kostkou. Obrázky na kostce a políčka herní desky mají stejné významy jako v kooperativní verzi kromě následujících:

  • Prasátko (na kostce): Hráč může odstranit jednu věc z vlkova oblečení nebo hrát znovu.
  • Přeškrtnutý domeček (políčko na desce): Hráč odstraní jeden dílek ze svého domečku, i v případě, že už domeček dostavěl.

Pokud je vlk plně oblečený a hráči na tahu padne „klobouk“, jeho domeček vlk rozfouká (rozfouká mu ho některý z ostatních hráčů). Pro tohoto hráče hra končí. Ostatní můžou hrát dál.

Dokud po dostavění domečku nedojde prasátko zpět na své startovní políčko, může mu vlk kdykoli jeho domeček rozfoukat. Takže rychle, prasátka! Pospěšte si!

   

Krásně zpracovaná hra na motivy pohádky O třech prasátkách vás zabaví, nebo může sloužit jako kulisa pro vyprávění známé pohádky. Děti samy se ji brzy naučí a rády vám sehrají divadlo.

button