Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí.

TVOŘÍME: 6 hravých tipů, jak si užít máj s dětmi

Tak už je květen, měsíc psích songů, čas lásky a procházek romantickou krajinou plnou bzučících rozkvetlých stromů... Možná se teď stejně jako já usmíváte, když si představíte tuhle romantiku v závěsu s dětmi. Kdy kromě bzučení slyšíte i jiné, nebo možná jenom jiné, štěbetání. Kdy ve chvíli, když si chcete dát s partnerem pusu pod třešní, nebo alespoň třešňovým kompotem, kolem vás prosviští kostka a ozve se pláč, protože „Mamííí, zase mi ta věž spadlaaaa!“. A možná jen hledáte zpestření všedních i nevšedních dnů. Mám tu pro vás pár jednoduchých tipů, jak hravě zabavit děti a užít si spoustu legrace.

5-2021-hravy-maj-origami-srdicko-title-mini

Něco si ukuchtíme...

Tak schválně. Napadá vás nějaký pokrm, který se dá vyrobit jen z jedné ingredience? Pokrm, který by mohl mít v sobě tolik chuti, vůně a krásně křupat? Když vám napíšu, že jedinou surovinou, kterou potřebujete, je tvrdý sýr, napadne vás, co si upečeme? Možná je to překvapení, ale vyrobíme si z něj „popcorn“. On je to samozřejmě jen „jako popcorn“. Nicméně tahle dobrota je stejně křupavá a pukavá. A jak na něj? Příprava je velmi jednoduchá, ale vyžaduje trpělivost.

1. tip: Sýrový „popcorn“

5-2021-hravy-maj-syrovy-popcorn-1-mini 5-2021-hravy-maj-syrovy-popcorn-2-mini 

Tvrdý sýr (bloček) si nakrájíme na stejně velké kostičky. Sýr rozložíme na talíř a musíme jej nechat usušit (ideálně na chladnějším vzdušném místě). To může trvat až dva dny, záleží na velikosti kostiček. Čím menší, tím je sušení rychlejší. Občas sýr promícháme, aby se kostičky usušily rovnoměrně. A potom s nimi šup do trouby na 180°C – kostičky rozložte na plech na pečicí papír. Hotové jsou ve chvíli, kdy jsou všechny pěkně nafouklé, sem tam pukají a začínají mít zlatavou barvu. Hodí se nejen jako svačinka, ale i do polévky.

2. tip: Tvarohové taštičky s povidly

5-2021-hravy-maj-tvarohove-tasticky-mini 5-2021-hravy-maj-tvarohove-tasticky-1-mini 

Tyto tvarohové taštičky, které si můžete pamatovat z dětství, jsou skvělým receptem, který vždy vylovíte z hlavy. Základem jsou totiž jen tři ingredience ve stejném poměru, které vytvoří krásně křupavé těsto.

  • 250 g změklého másla
  • 250g tvarohu
  • 250g hladké mouky
  • povidla
  • moučkový cukr

(množství na 2 plechy)

Z mouky, tvarohu a másla vypracujeme nelepivé těsto. Vyválíme z něj asi 3mm silný plát a pomocí skleničky vykrojíme kolečka. Přesně doprostřed dáme trochu povidel a kolečko přeložíme jako kapsičku, okraje k sobě zmáčkneme, aby se slepily. Pečeme na 180°C až začnou do zlatova a ještě teplé poprášíme moučkovým cukrem.

Něco si vytvoříme...

3. tip: Zamilovaný strom

5-2021-hravy-maj-zamilovany-strom-1-mini 5-2021-hravy-maj-zamilovany-strom-2-mini 

Rádi tvoříte, ale někdy už nevíte čím? My milujeme recyklaci nepotřebných věcí, a často tak využíváme věci z domácnosti. Dnes je na scéně papírová rulička. S tou se dá vymyslet tisíce věcí. Ale možná by vás nenapadlo využít ji jako razítko? Lehkým zmáčknutím okrajů vyrobíte tvar srdce. A ten poté natřete nebo namočíte do barvy. Když chcete použít jinou barvu, jednoduše kousek ruličky ustřihnete a pokračujete dál. My jsme se rozhodli vytvořit zamilovaný strom plný barev... Líbí se vám?

4. tip: Obrázek s překvapením

5-2021-hravy-maj-origami-srdicko-mini 5-2021-hravy-maj-origami-srdicko-2-mini 5-2021-hravy-maj-origami-srdicko-1-mini

Na první pohled obyčejný obrázek, ale když jej rozložíte, skrývá v sobě hromadu tajemství! Naše holky nejraději vyrábí usměvavé-zubaté příšerky, nebo ještěrky, které v tlamě skrývají spoustu ulovených breberek. Tentokrát jsme ale chtěli vyrobit něco milého pro babičku, a tak jsme se inspirovali uměním origami. Srozumitelný návod na naše srdíčko najdete zde.

A něco zahrajeme...

5. tip: Jaký, kdo, s kým, kdy, kde, co dělali a proč...

Chlupatá rybička s pavoukem ráno na půdě opékali buřty, protože se jim chtělo prdět.

Říkáte si, co je to za bláznivou větu? Tak nějak vypadá výsledek hry, u které jsme se nasmáli už my v dětství!

Stačí vám k tomu delší pruhy papíru a tužky, obojí pro každého hráče. Na každém papíru se vrchní okraj přeloží, aby vznikl asi 1cm proužek. Na otázku JAKÝ? všichni hráči napíší na proužek jedno přídavné jméno. Co se napíše, nesmí ostatní hráči vidět. Poté proužek přeloží dolů, aby psaný text zmizel. Své papírky posunou o jednoho hráče dál a pokračují otázkou KDO? Po napsání opět přeloží a pošlou svůj papír dál. A tak postupují s otázkami S KÝM? KDY? KDE? CO DĚLALI? PROČ? Na konci se všichni pobaví nad výslednými větami

6. tip: Závody na papíře

Že se nedá s pastelkami závodit? No to se na to podívejme! Tahle zábavička z mého dětství dokázala nejen rozesmát, ale taky pěkně nazlobit. Ono to s těmi pastelkami vůbec není jednoduché.

5-2021-hravy-maj-zavody-na-papire-1-mini

Namalujeme si na papír cestu. Čím bude klikatější, tím bude hra náročnější. Vyznačíme si na ní čarou start a cíl. Na startovní čáru se udělá tolik puntíků, kolik je hráčů. Do puntíku zapíchneme hrot pastelky. Jednou rukou si pastelku chytíme úplně nahoře, přitlačíme ji k papíru a druhou rukou do ní šťouchneme, aby udělala na papíře čáru. Na konci této čáry uděláme bod, nyní hraje další hráč a až na nás přijde řada, z tohoto bodu budeme pokračovat. Druhou možností, jak pastelku pošťouchnout po dráze, je nahoře ji pouze zapřít jedním prstem a tlačit ji tak, aby sama po papíře vyletěla. Papír je nutné mít umístěný na tvrdé, neklouzavé podložce. Pokud hráč svou čarou vyjede z dráhy, udělá si bod v místě, kde se protnul s dráhou. Cílem je jako první dojet za cílovou čáru.

A jak hravě strávíte máj vy?

Text a foto: Anežka – Matkynapalubu