Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí. | 1. a 8. května máme zavřeno. Balíčky odešleme ve čtvrtek.

RECENZE: Stezky tukanů – zmapujte neznámé území

„Zase voda-voda? To přece není možné, aby tyhle karty chodily za sebou, když jsou v celém balíčku jen 4?“ můžete si stěžovat, ale Stezky tukanů jsou nevyzpytatelné a občas tito ptáci podnikají i dlouhé cesty přes jezera, protože mají jasný cíl. Je to blízký monolit, nebo prehistorická příšera? Nebo snad domorodá vesnice? Vše ukáže jen čas.

recenze-stezky-tukanu

Ve Stezkách tukanů se stáváte kartografy zakreslujícími trasy do svých papírových map. V každém kole se otočí dvě karty terénu a každý z hráčů zaznačí do svého plánku cestu mezi těmito dvěma sousedícími terény na své mapě. Cílem je propojit co nejvíce vesnic jednak mezi sebou navzájem, ale také s různými zajímavostmi, kterými ostrovy oplývají. Každé propojení vám přinese různý počet bodů nebo možnost zakreslit další trasy na svůj plán. Hráč s nejvyšší bodovým skóre na konci hry se stává nejvěhlasnějším kresličem map.

recenze-stezky-tukanu-3 recenze-stezky-tukanu-2 

Hráči se přitom ve hře příliš neovlivňují, závodí pouze o pár bodů navíc, které jsou poskytnuty těm, kdo jako první propojí vesnice se stejným písmenem.

Při kreslení procvičíte jak schopnost plánovat své tahy dopředu, tak zažijete nemalou dávku frustrace, když čekáte na konkrétní dvojici terénů, abyste spojili své dvě rozsáhlé stezky, a ta ne a ne přijít. Ale to ke hrám tak nějak patří. :)

V průběhu hry mezi sebou hráči nevyvolávají konflikty, neboť každý hraje na vlastním písečku. Naopak si mohou společně postesknout nad nepřízní osudu na kartách. Hra nabízí příjemný herní zážitek a herní krabice přitom není nijak velká, a tak se dá s sebou vzít i na cesty a zpříjemnit si tak dlouhé chvíle trochou hravého kreslení.

Možnosti hry

V krabici najdete blok s potištěnými listy k zakreslování cest. Listy jsou oboustranné, každý tak využijete dvakrát. Listů je celkem dost, ale nekonečný blok opravdu není. Pokud se bojíte, že by vám listy mohly dojít, nebo máte odpor k „poškozování“ deskových her, doporučuji si několik herních „plánů“ zalaminovat a při hře používat mazací fixy a hadřík. Nebo na to myslete, až se budete v bločku blížit ke konci. Popřípadě si lze herní plány dotisknout (Isla Petit a Isla Grande).

recenze-stezky-tukanu-4 recenze-stezky-tukanu-1 recenze-stezky-tukanu-5

Plusy a mínusy

+ Zakreslování cest na plánek je přehledné a můžete při něm dobře plánovat tahy dopředu.
+ Hra má jednoduchá pravidla, ale neurazí ani hravého dospělého.
+ Variabilita: Všichni mohou mít totožnou počáteční herní pozici, pokud chcete méně náhodnou hru.

- Uvítal bych pár dalších variant obou velikostí ostrovů a rozdílného hodnocení stezek.

Rodinná hra Stezky tukanů je vhodná již od 8 let. Vystavěte na neznámém souostroví síť stezek, která domorodcům usnadní přesun mezi vesnicemi a dominantami. 

RECENZE-STEZKY-TUKANU-MINDOK-4

Recenzent: Lukáš Holík