Balíčky odesíláme pravidelně, a to minimálně 3x týdně. | MÁME NOVOU PRODEJNU! Navštivte nás ve Fulneku na náměstí.

PRAVIDLA: Hra Slož do minuty! nás baví, podívejte se, jak se hraje

Když se řekne deskové nebo karetní hry, jistě se vám vybaví spousta společenských her. Ale znáte i hry v kyblíku? Za tímto neotřelým nápadem stojí francouzská značka Vilac, která se zaměřuje na výrobu kvalitních dřevěných hraček. Již léta patří jejich hry v kyblíku (zejména Hmatej a najdi) mezi jedny z nejoblíbenějších na Hračkách vzdělávačkách. A není divu. Kyblíčky v sobě skrývají spoustu zábavy doplněnou o oku lahodící design. 

vilac sloz do minuty hracky vzdelavacky 1

Velmi oblíbenou hrou v kyblíku je Cékoiça, neboli Slož do minuty! Jedná se o geometrickou hru, která je vhodná od 4 let, ale plnohodnotně dokáže zabavit i dospělé. Kyblíček obsahuje 250 geometrických tvarů nejrůznějších velikostí a barev, sadu 100 obrázkových karet, přesýpací hodiny a bodovací desku. Princip hry je jednoduchý. Jeden z hráčů si vytáhne libovolný obrázek na kartičce tak, aby jen on viděl, co na něm je, a poté má minutu na složení daného obrazce. Ostatní spoluhráči hádají, co z tvarů složil. Skládat mohou i všichni hráči naráz. 

Jak hrajeme u nás

Tím však rozhodně možnosti hry nekončí. U nás je kyblík v provozu každou chvíli. Děti si velmi rády skládají z geometrických tvarů jen tak, bez soutěžení. Někdy si vytáhnou více karet a snaží se z dílků vytvořit příběh. A jindy hrají bez karet a to, co budou skládat, si samy vymyslí. Zvládli byste pomocí geometrických tvarů znázornit rizoto, nebo špagety? To jsme totiž skládali, když jsme si vymysleli téma "Jídlo" a pěkně jsme se u toho zapotili! Využít se také dají samostatné kartičky, ať už ke slovním hrám, jako je hádání, co si kdo vytáhl za obrázek, nebo k vymýšlení pohádek. Kromě skládání se také hráči mohou snažit namalovat, co na kartičce vidí, třeba se zavřenýma očima. Vedle toho si děti procvičí jemnou motoriku, barvy i tvary

vilac sloz do minuty hracky vzdelavacky 3

Tip: Pokud nechcete tvary lovit z kyblíku, doporučujeme je vysypat na plech nebo do mísy, ze stolu se dílky špatně uklízí, protože jsou maličké. My jsme využili kulatý látkový ubrousek, který přímo s dílky balíme do kyblíku a ušetříme si tak sbírání. 

Slož do minuty a další kyblíkové hry objevíte v našem eshopu:

button

Pravidla hry Slož do minuty (Cékoiça, Vilac)

Vymýšlej, kombinuj, hádej. Hra pro děti od 4 let, která pomáhá rozvíjet dětskou představivost a chuť poznávat.

Obsah: 250 dřevěných geometrických tvarů, 100 karet se zadáním, 4 vyhodnocovací žetony (kužely), bodovací deska, přesýpací hodiny (1 minuta), kyblíček

Kyblíček oficiálně obsahuje dvě verze hry. V obou je úkolem hráčů uhádnout během jedné minuty, co je na kartě nakresleno, a to podle obrázku vytvořeného z geometrických tvarů. V závislosti na věku a schopnostech hráčů lze čas také navýšit či hrát pro začátek zcela bez časového omezení. Před začátkem hry zamíchejte karty a postavte žeton každého hráče na start bodovací desky.

sloz do minuty hra obsah

Cekoiça SOLO. Pro 3 hráče. Jeden hráč pomáhá ostatním hádat.

Jeden z hráčů si vytáhne kartu s obrázkem a tajně se na něj podívá. Beze slova se pak pokusí v jedné minutě, kterou udávají přesýpací hodiny, replikovat pomocí geometrických tvarů obrázek z karty.

Hráč, který podle obrazce z geometrických tvarů jako první uhádne, co má předvádějící hráč na kartě zobrazeno, získává bod a posune svůj žeton o jeden bod dále na bodovací desce. Také hráč, který obrázek stavěl, si dá jeden bod a ukáže kartu všem ostatním. Pokud se hráči, který skládá obrázek, nepovede v dohodnuté době napovědět žádnému z hráčů, co staví, nebo pokud začne při stavění mluvit a napovídat, žádný bod nezískává a karta se přesouvá na konec balíčku.

Pokračuje další hráč, který si opět vytáhne kartu a za jednu minutu se snaží ostatním napovědět, co jeho karta skrývá. Vítězem se stává hráč, který jako první dosáhne na bodovací desce králičí nory (tj. 10 bodů).

 vilac sloz do minuty hracky vzdelavacky 2 vilac sloz do minuty hracky vzdelavacky 6 

Cekoiça EQUIPE. Pro 4 hráče.

Hráči se rozdělí do dvou či více týmů po 2 až 3 hráčích. Jeden z hráčů v jedné skupině vytáhne kartu s obrázkem a skrytě se na ni podívá. Beze slova se pak pokusí v jedné minutě, kterou udávají přesýpací hodiny, replikovat pomocí geometrických tvarů obrázek z karty svému týmu.

Pokud tým do jedné minuty obrázek uhádne, přidává si jeden bod a jede další tým. Pokud se hráči, který skládá obrázek, nepovede v dohodnuté době napovědět svému týmu, co staví, nebo pokud začne při stavění mluvit a napovídat, tým žádný bod nezískává a karta se přesouvá na konec balíčku. Jede další tým.

Vítězem se stává tým, který jako první dosáhne na bodovací desce králičí nory (tj. 10 bodů).

Obměny

  • Nastaví se čas a napovídající z každého týmu táhne kartu a napovídá; po skončení času se tahá další karta. Opět vyhrává tým, který jako první dosáhne králičí nory.
  • Rozdáte určitý počet karet (např. 5, 10…) všem týmům. Týmy začínají hádat ve stejný čas, a když uhodnou, okamžitě táhnou další kartu. Tým, který jako první uhodne všechny své karty, vyhrává. Napovídající se v týmu buď musí střídat, nebo před hrou určí jednoho, který bude napovídat celou hru.

Oblíbenou kyblíčkovou hru Slož do minuty najdete na našem e-shopu:

 button

Minirecenze s tipy: Anežka K. 
Foto: Tina V.